Witte stip bij Koi of vijvervissen

parasieten-wormen-koi

Witte stip

Deze parasiet behoort tot de groep van ciliaten. De grootte varieert van ±0,04 mm. van zwermcellen tot 0.2 mm. in het eindstadium.

Witte stip vestigt zich wisselend in de slijmhuid en in de bovenste huidcellen van de Koi. In de beginfase van de aantasting schuren de Koi zich vaak aan verschillende objecten in de vijver. De witte stippen treden pas op in het eindstadium van de ziekte vlak voordat de Koi of vijvervis sterft.

Het optreden van deze parasiet gaat op dat moment samen met de afbraak van de huid van de Koi. De volwassen parasiet laat zich los van de Koi en vermeerdert zich op een rustige plaats in het vijverwater. De parasiet kapselt zich in, in een doorzichtig omhulsel. Daarbinnen worden meer dan duizend zwermsporen gevormd die met een trilhaar actief op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer. De zwermsporen moeten binnen 48 uur een nieuwe gastheer vinden anders sterven ze.

Cyclus van witte stip

  • De totale cyclus neemt 6-20 dagen in beslag afhankelijk van de watertemperatuur.
  • De parasiet kan zich vermeerderen tussen de 4°C en 30°C.
  • Bij 20°C neemt de gehele cyclus 6 dagen in beslag.

Indien de vis gezond is en voldoende weerstand biedt, kan de parasiet gedurende langere tijd in slapende toestand in de slijmhuid overleven.
Maar bij het optreden van een stresssituatie kan de parasiet weer gewekt worden en de vis aantasten.

Er bestaat ook nog een geslachtelijke fase van deze parasiet welke leidt tot een cyste welke enkele weken zonder gastheer kan overleven in de vijver.
De ziekte treedt het meeste op in het voorjaar en bij sterke temperatuurwisselingen (grote waterverversing).

  • Witte stip in eindstadium onder de microscoop: