Witte stip bij Koi of vijvervissen

parasieten-wormen-koi

Witte stip

Deze parasiet behoort tot de groep van ciliaten. In het begin zijn ze ongeveer ±0,04 mm groot en groeien later tot zo'n 0,2 mm.
Witte stip verschijnt op verschillende plekken in de slijmhuid en in de bovenste huidcellen van de Koi. In de beginfase van de infectie schuren Koi vissen vaak langs verschillende objecten in de vijver. Het schuren is een poging om de irriterende witte stip te verwijderen of verlichting te vinden. De witte stippen verschijnen echter pas in het eindstadium van de ziekte, vlak voordat de Koi of vijvervis overlijdt.

Het optreden van deze parasiet gaat op dat moment samen met de afbraak van de huid van de Koi. De volwassen parasiet laat zich los van de Koi en vermeerdert zich op een rustige plaats in het vijverwater. De parasiet kapselt zich in, in een doorzichtig omhulsel. Daarbinnen worden meer dan duizend zwermsporen gevormd die met een trilhaar actief op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer. De zwermsporen moeten binnen 48 uur een nieuwe gastheer vinden anders sterven ze.

Cyclus van witte stip

  • De totale cyclus van de parasiet varieert afhankelijk van de watertemperatuur en duurt 6 tot 20 dagen.
  • De parasiet kan zich vermeerderen bij temperaturen tussen de 4°C en 30°C.
  • Bij een watertemperatuur van 20°C neemt de gehele cyclus 6 dagen in beslag.

Indien de vis gezond is en voldoende weerstand biedt, kan de parasiet gedurende langere tijd in slapende toestand in de slijmhuid overleven.
Maar bij het optreden van een stresssituatie kan de parasiet weer gewekt worden en de vis aantasten.

De parasiet heeft ook een geslachtelijke fase waarin een cyste wordt gevormd, die enkele weken zonder gastheer in de vijver kan overleven.
De ziekte treedt het meeste op in het voorjaar en bij sterke temperatuurwisselingen (grote waterverversing).

  • Witte stip in eindstadium onder de microscoop: